Pages

Thursday, April 23, 2015

Kiss my Turku

 Onhan tämä toisaalta kaupunki, johon helposti rakastuu. Niin paljon hyvää ja kaunista.
Itsekin olen vasta viime päivinä uskaltautunut kävelemään kauemmas ja tutustumaan turkulaisten elämään muuallakin kuin ylioppilaskylä-yliopisto-keskusta akselilla.

Tähän kuvaan tiivistyy koko kaupungin sydän: Tuomiokirkko ja Aurajokiranta. Tuomiokirkon edustalle sovitaan tapaamiset, vähän niinkuin Rotuaarin pallolle. Ihan sama missä kohti pihaa seistään, kun autot väistää jalankulkijoita. Odotellessa voi vaikka vierailla kirkon sisällä, joka on tähän asti näkemistäni suomalaisista kirkoista kaikista kaunein niin sisältä kuin ulkoa. Innolla odotan myös toukokuun alkua, jolloin jokirannan kirsikkapuut kukkivat. Siinä turkulainen istuukin sitten lokakuuhun asti pussikaljalla.

Samalla mietitään ollaanko me nyt sit täl pual vai tois pual jokke. Tuomiokirkon puoleinen ranta, toisin sanoen täl pual jokke, on osa alkuperäistä Turkua, jota kutsutaan myös Åboksi. Keskustan puoleista uutta kaupunkia kutsutaan sen sijaan Turuksi. Loogista, eikö? Jos ei tiedä kummalla puolella jokea haluaa olla, voi myös jäädä seilailemaan jokea puolelta toiselle Förillä, kuten huomasin yhden perheen viime viikonloppuna tekevän. Föri on maailman suloisin kaupunkilautta, joka kulkee tätä väliä koko ajan ilmaiseksi. Onhan se nyt sata kertaa mukavampi kuin silta, vaikka Turku onkin koristellut yhden sillan miljoonilla narsisseilla ja keltaisilla tuoleilla.

Huolimatta siitä, että Aurajoen vesi onkin ehkä maailman kauheimman väristä, voi joesta löytää vaikka minkälaisia ystäviä. Tämä joutsen ei olisi halunnut jättää meitä, vaan seurasi hetken uskollisesti mukana. Yöllisellä kotimatkalla pään ylle saattaa kerääntyä henkensä edestä rääkyvä lokkiparvi. Vaikka en kauheasti pidäkään lokeista tai siitä jokapäiväisestä ja hyytävästä tuulesta, joka melkein saa pyöräilevän oululaisenkin kumoon, niin onhan se meri merkki kodista!

Mereltä voikin halutessan paeta vadelmaveneellä Ruotsiin. Vähän ihmetyttää, että olen vuoden aikana käynyt vasta kerran risteilyllä, vaikka täältä lähteminen on niiiin helppoa ja niiiin halpaa. Noh, siellä juhlittiin ja nautittiin koko vuoden edestä. Sitä paitsi onhan meillä auringon seurana jokilaivat. Mä en keksi MITÄÄN kauniimpaa Turusta kuin tämä Suomen Amsterdam yöllä. Jokilaivojen valot ja hiljaa soljuva Aurajoki oioioi. Koko kaupunkimaiseman koet upeimpana keskellä yötä Vartionvuorenmäellä.

Yksi Turun tunnetuimmasta nähtävyydestä on mun rakas naapurini Posankka, nimensä mukaisesti kumiankan ja marsipaanipossun risteymä. En tiedä mitä turkulaiset haluavat viestiä taiteestaan tällä oikeasti valtavan kokoisella patsaalla, mutta onhan se aika mielenkiintoisen näköinen. Viikon päästä Posankkakin saa painaa monien muiden tapaan ylioppilaslakin päähänsä.

Vapusta päästäänkin Turun yöelämään ja yliopistoelämään, vai ovatko nämä toistensa synonyymejä? Kyllä mun täytyy myöntää, että Turussa on parempi meno ja baarista riippuen myös halvempi hintataso kuin Oulussa. Täällä voi kohdata mitä vain, esimerkiksi Tuomikirkkoa kiertäviä alastomia opiskelijoita. Ja mä tykkääntykkään niin paljon teemabileistä. Toisinaan mua kuitenkin ihmetyttää turkulaisten baarien nimet. Ainakin silloin, kun joku ehdottaa lähtemistä Kouluun tai Apteekkiin.. Pankkiin, Puutorin Vessaan tai Päiväkotiin. Mutta tiedättekö, miksi kannattaa opiskella Turussa? Kuuleman mukaan turkulaisilla yliopisto-opiskelijoilla on Suomen parhaimmat perseet, koska he joutuvat ramppamaan jatkuvasti yliopistonmäkeä ylös alas. Miettikää sitä seuraavan kerran, kun tuskastelette Siggen portailla.

Baarista jatketaan Hesburgeriin. Turkulainenhan ei käy Mäkissä, vaan Hesessä, joita (no worries!) löytyy IHAN JOKA kulmalta. Mutta oikeasti Turussa on miljoonittain myös ihania ravintoloita ja kahviloita, joissa olen käynyt valitettavan vähän. Tässä kuvassa rautatieaseman vastapäinen symppis kahvila, jonka seinillä on Happy Joe -aforismeja. Mainitsemisen arvoinen on myös Hansan jäätelöpuoti, josta saa aitoa italialaista jäätelöä (nammmm).

Mua vähän kauhistuttaa, ettei mun puheesta täälla bongaa Oulua. Sen sijaan suusta kuuluu vain jotain murteiden sekasortoa.  Kuunnelkaa nyt (!!!) turkulaista, joka sanoo: "Mut ketä se oli? Mitä se sanos sul?" Turkulaisilla on murteensa ohella myös muita hassuja tapoja. Kuten se, että Hansamania viikolla ihmiset juoksee ilmaisen rahan perässä kauppakeskuksessa, jonka katosta tiputetaan kuvassa näkyviä lippusia sisältäviä ilmapalloja. (JA MÄÄKI SAIN YHEN HIHII) Tai se, että kauppatorin viereisissä liikennevaloissa voi kävellä X-tyyliin yhdestä kulmasta vastakkaiseen. Siis ilman, että tarvii seisoskella kahdesti valoissa. Tai huhut yliopiston viereisestä uimahallista, jossa mummot ja papat käy naku-uinneilla.




Kyllä mua Turussa ilostuttaa myös ensimmäinen oma koti. Kupittaan puiston vuohet ja opiskelijan ystävä Tiger. Söpöt vanhat puutalot ja kaupungin valloittanut mukulakivetys, vaikka kompuroimiselta ei voikaan välttyä. Se, että täällä alkaa pensaat vihertää ja samaan aikaan Oulussa sataa lunta. Unohtamatta naapuripihan ympäristötaideteosta(?), toisin sanoen puuta, josta roikkuu kenkiä. Mun lempparitaideteos tässä kaupungissa on kuitenkin vastarannan valoshow, joka syttyy aina ohi kävellessä. 

Emman täällä ollessa käytiin sivistämässä itseämme Turun linnassa. Mullakin on nyt mielenrauha, 
nimittäin tuntisin itseni hyvin huonoksi turkulaiseksi, ellen olisi sitä nähnyt. Seuraavana listalla on ainakin Ruissalo, Uittamon ranta ja Naantali (lue: Muumimaailma).
Vaikka kovasti ikävöinkin Ouluun, niin kyllä mä luulen, että Turullakin on mulle paljon annettavaa. Kenties mä joskus opin vielä tunnistamaan muitakin katujen nimiä kuin Hämeenkadun. Yhdessä Aurajoen jokilaivassa lukee "People are just about as happy as they make up their minds to be". En tiedä onko se turkulaisten filosofiaa, vai mitä, mutta näinhän se menee. 

Tervetuloa Turkuun!

2 comments:

  1. Iiiiihana!! :3:3 sää varmaa tiiät jo että käyn aina laittaa täällä anonyyminä näitä kommentteja nii en jaksa laittaa joka viestiin nimeä :D mut ihana kirjotus!

    ReplyDelete
  2. IHANAN SULOKAS!!! Onneksi tuut pian tänne ko on niin ikävä ja kyllä määki vielä pääsen ihasteleen Turkua, toivottavasti se uskaltaa näyttää ruska-aikaanki hymyilyttävän puolensa! :) ja ihania myös edelliset tekstit ko viimeks syksyllä oon lukenu! (vähän jotenki syvennyin paljon mielummin lukeen sun tekstejä ko sähkömagnetismia...)
    Hymyilyterkuin Julle

    ReplyDelete